El projecte Engels.cat per celebrar el bicentenari del naixement de Friedrich Engels s’ha impulsat des de la publicació La Realitat, en col·laboració amb Maig, la revista de la Joventut Comunista de Catalunya.
La Realitat és l’òrgan d’expressió de classe de Comunistes de Catalunya. Aquesta publicació, sota el lema “donar a l’esperança fonament científic”, té per objectiu generar l’espai de debat i reflexió de la classe treballadora i per a la classe treballadora. Vol ser molt més que un simple òrgan d’expressió partidari o un òrgan d’anàlisi teòric. Volem contribuir a organitzar la classe treballadora i esdevenir una eina útil al conjunt de la societat, des d’una perspectiva de classe, internacionalista i revolucionària.
La Realitat realitza una publicació setmanal i, també, elabora monogràfics temàtics com el que inclou el projecte Engels.cat sobre la figura de Friedrich Engels. Entre altres, s’han publicat monogràfics de gran interès com el de “El fet nacional, una mirada àmplia” o el de “Marxisme ecològic” els darrers mesos.
Per donar una mica de context a la tasca que es porta a terme des de La Realitat, és útil resseguir la trajectòria històrica dels i les comunistes i llegir les reflexions dels nostres referents. A “Què fer?” Lenin defensa una estratègia revolucionària, que deixa, sense renunciar-hi mai, en segon terme al parlamentarisme i el sindicalisme per a concentrar el seu esforç en l’organització de la Classe Treballadora en un moviment polític. Així mateix, Lenin exposa que: “L’organització d’un periòdic polític central per a tota Rússia ha de ser el fil fonamental al qual podríem agafar-nos per desenvolupar, aprofundir i ampliar incessantment aquesta organització (és a dir, l’organització revolucionària, sempre disposada a recolzar tota protesta i tota explosió)”.
Des de la Revolució Russa de 1917, en totes les revolucions populars han tingut un paper fonamental els òrgans de premsa revolucionaris. La informació sobre allò que ens envolta construeix la nostra percepció de la realitat. També la societat capitalista ha desenvolupat una immensa maquinària comunicativa, dedicada completament a perpetuar la seva realitat explotadora. L’aspecte fonamental del periòdic central de Lenin, era que el redactaven els mateixos obrers a mesura que s’organitzaven. Els seus articles, no estaven escrits per periodistes formats acadèmicament. Els escrivien els treballadors i les treballadores de les fàbriques, sovint amb dificultats, però com a protagonistes de les seves lluites diàries.