El 28 de novembre de 2020 se celebra el bicentenari del naixement de Friedrich Engels i des de La Realitat, òrgan d’expressió de classe de Comunistes de Catalunya, i la revista Maig de la Joventut Comunista de Catalunya, s’ha preparat el projecte Engels.cat per commemorar-ho a l’alçada que es mereix. Amb l’objectiu de posar en valor de l’aportació essencial d’Engels en la fundació del marxisme, s’ha preparat un projecte amb perspectiva integral que gira entorn aquest web, Engels.cat, i té diverses potes, que s’expliquen a continuació. 

El projecte del Bicentenari d’Engels, entre altres coses, aporta una biografia elaborada especialment per l’ocasió i un monogràfic d’articles sobre Engels, en el marc dels monogràfics que elabora La Realitat de forma periòdica. Es compta amb articles nous de Joan Tafalla, Josep Manel Busqueta, Isabel Benítez, Xabier Gràcia, Xavier Pizarro, Manuel Delgado, Ricard Ribera i Víctor Ríos. A més, recuperem articles clàssics de Manuel Sacristán, Georges Labica, Jacques Texier i Christian Saves. 

Per altra banda, cal destacar el recull d’obres d’Engels en català que es troba a la web. S’ha preparat una antologia que compta amb una cinquantena de textos d’Engels, molts d’ells traduïts al català per primera vegada. L’elevat volum de traduccions s’ha portat a terme a partir de la tasca militant realitzada per un equip de trenta amigues de La Realitat i Maig. Cal remarcar que onze dels textos que s’han incorporat ja estaven traduïts en llengua catalana. 

El projecte culmina amb un seguit d’actes públics, com és el cas de l’acte conjunt de Realitat, Catarsi Magazin i Maig del 26 de novembre, “Engels, un intel·lectual comunista” amb la filòsofa Clara Ramas, l’historiador Joan Tafalla i la politòloga Cristina Bedmar, que es podrà veure al canal de Youtube de Catarsi.

O bé, la taula rodona del 4 de desembre organitzada per La Realitat i Maig: “Engels i l’actualitat de les seves idees”, amb els historiadors Laura Rozalén, Xavier PizarroLucía Aliagas, l’antropòleg Manuel Delgado i l’economista Josep Manuel Busqueta, que es podrà seguir al canal de Youtube de la Realitat.

Per últim, s’ha volgut recollir i posar a disposició dels lectors els diferents articles i actes que han realitzat publicacions i organitzacions d’arreu sobre el Bicentenari d’Engels i que poden resultar d’interès.